Borrmaskiner

När de elektriska borrmaskinerna kom blev det en stor förändring för yrkesmän som nu kunde borra med en mycket större precision, och betydligt snabbare samt även i hårdare material än tidigare. Det tog trots det ganska lång tid innan den blev var mans egendom eftersom den mest sågs som en hobbymaskin. Nu är det aldrig någon tillverkare som kallar sina borrmaskiner för hobbymaskiner, utan hellre framhäver att de passar lika bra för proffs som för hobby.

Att välja borrmaskin

Men vilken sort ska man välja i den stora djungeln av maskiner? Det första man bör fråga sig är vad man tänker använda borrmaskinen till. Om man vet att man inte kommer att använda den särskilt ofta och bara till enklare arbeten är det onödigt att lägga för mycket pengar på att köpa in en värstingmaskin. Tänker man däremot använda den oftare och vid större arbeten kan det däremot vara lönt att lägga mer pengar på en större och starkare maskin. Frågan är då vad man egentligen betalar mer för?

Det här betalar man för

Även om man ser skillnad på olika fabrikat och deras olika modeller går det inte att se de delar som är allra viktigast. Det är nämligen de delar som utsätts för störst påfrestningar, som växeldrev, lager och annat. Samma fabrikat brukar ha flera olika modeller där den dyraste kostar flera gånger mer än den billigaste. Det man betalar för är motorstyrkan samt de tidigare nämnda detaljerna. Dessutom betalar man för själva kapaciteten.

En borrmaskin som har en hastighet är billigare än en som har två, vilken i sin tur är billigare än en borrmaskin där man kan reglera hastigheten steglöst. Om man köper en borrmaskin på 9,6 V – 12 V klarar man av de flesta uppgifterna. Det finns ytterligare en anledning till att det finns många olika modeller att välja mellan och det är ergonomi. Ett handtag som är greppvänligt för en person är nämligen inte det för en annan och det är därför viktigt att borrmaskinen är anpassad till det man ska använda den till.

Borra i olika material

Styrkan på maskinen avgör också vilka material som kan borras, inte bara att man använder ett metallborr eller träborr. För att exempelvis kunna borra i hård betong eller tjock metall krävs det lite kraft bakom för att borret ska orka igenom.