Metallsvarvar

En metallsvarv fungerar i princip som en träsvarv på det viset att det som ska svarvas, ett svarvämne, hålls fast samtidigt som det roterar. Det som däremot skiljer konstruktionen åt är att skärhuvudet är fäst vid en släde på en metallsvarv. En metallsvarv går att använda för att tillverka väldigt skilda saker, som små statyetter eller skålar, men även för att tillverka betydligt större saker som axlar. En metallsvarv kan vara mer eller mindre automatiserad. På en manuell svarv styr man själv skärhuvudet, medan det inom tillverkningsindustrin används helautomatiserade svarvar som kallas för CNC-svarvar. Oavsett om den är manuell, halvautomatisk eller helautomatisk så har alla metallsvarvar en funktion för att kyla ner arbetsstycket, så kallad vätskekylning. Eftersom metall som bearbetas i höga hastigheter blir oerhört varmt måste det kylas av för att inte förstöras.

CNC-svarvar

CNC står för Computer Numeric Control. CNC är ett system som är till för att styra olika slags verkstadsmaskiner. Fördelen med CNC är att man kan tillverka betydligt mer komplicerade delar än om man skulle svarva manuellt och det sker dessutom helt automatiskt. Här programmeras det önskade resultatet in och maskinen sköter resten.

Behov av CNC-operatörer

Precis som inom de flesta yrken idag krävs det att personal som ska arbeta inom till exempel verkstadsindustrin har datorkunskap Att utbilda sig till CNC-operatör är något som ökar chanser att få jobb inom verkstadsindustrin betydligt. Som utbildad CNC-operatör programmerar och sköter man de datorstyrda maskinerna inom verkstadsproduktionen. Prognosen att få jobb som CNC-operatör är mycket ljus.

Metallsvarvar för hobby

För dig som är intresserad av svarvning finns riktigt avancerade hobbyvarianter för att börja med svarvning. Här kan man hitta allt från digitaliserade modeller till lite enklare varianter. Dessa är suveräna för att lära sig på eller om det är små saker man tänkt att svarva. Men har man tänkt att satsa rejält på att svarva behöver man något med en större kapacitet.