Sågar

Idag är de flesta handsågarna på marknaden universalsågar, men annars är det i regel antalet tänder på sågen som avgör vad sågen passar till. För att man ändå ska bli nöjd med sitt köp av såg så bör man fundera på vad man ska ha den till. Är det för finsågeri eller en allmän såg som man kan ha till det mesta.

Handtaget

Om man planerar att använda din nya såg både ofta och under längre stunder är det bra om det är en mjuk beläggning på handtaget för att greppet ska bli bättre. Tänk på att handen ska ha tillräckligt med plats även när man bär arbetshandskar.

Sågbladets montering

Välj inte en såg där sågbladet och handtaget bara är fastsmälta i varandra för om bladet börjar lossna är det inte värt ett billigare pris. Det är mycket bättre om handtaget är fastskruvat eftersom det gör att man kan dra åt skruvarna om sågbladet skulle börja sitta löst. Det gör många gånger sågen stabilare med.

Sågbladet

Det bästa är om man väljer en såg med ett lite styvare sågblad eftersom det gör det enklare att såga. Ett löst sågblad kan kännas lite fladdrigt och det blir svårare att såga rakt.

Tänder

Det är antalet tänder per tum som avgör vad en såg är bäst lämpad för och eftersom man antagligen vet vad man kommer att såga är det en god idé att tänka på det. Rent allmänt går det att säga att ett sågblad med sju till nio tänder per tum går att använda till flera slags material och räknas som en universalsåg. Vet man däremot att man främst kommer att använda sågen till laminat, lister och annan finsågning bör man i stället välja en fintandad såg där det går 11–13 tänder per tum.

Figursnickeri

Om man har tänkt dig att såga ut mönster eller annat som räknas till figursnickeri bör man skaffa en figursåg. Det finns manuella men vanligast är att använda en elektrisk såg för ett jämnare och mer precists resultat.