Metallsågar

Eftersom metaller oftast är mycket hårda är det inte någon bra idé att använda en såg som är avsedd för trä, laminat eller andra material. Även om det är lätt att få det intrycket spelar det heller ingen roll om sågen kallas för universalsåg. För att få ett bra resultat och för att arbetet ska bli enklare krävs det en metallsåg eftersom de är speciellt tillverkade för sågning i plåt och metall. Det finns elektriska sågar som gör arbetet betydligt smidigare, och om man har planer på att såga i metall ofta och länge kan det vara ett bra köp. Men för de allra flesta är det en alltför stor investering eftersom de bara kommer såga metall en gång ibland. Då är det fullt tillräckligt med en bågfil.

Bågfil

Det mest använda valet när någon ska såga i metall för hand är bågfilen. Både tänder och rygg på bågfilsbladen brukar vara härdade och tillverkade av speciallegerat stål, bimetall eller molybdenlegerat snabbstål.

Blad

Beroende på vad man har för behov och vilket resultat man vill ha är det antalet tänder per tum som är avgörande. Ett bågfilsblad som har färre tänder per tum gör att man kan såga både snabbare och enklare, medan fler tänder ger ett snyggare resultat. Ett grovt blad har 18 tänder per tum medan en fin tandning innebär 32 tänder per tum. Som tumregel när man väljer blad gäller det att minst tre tänder ska ligga an samtidigt mot det man sågar.

Handtaget

Det kan ta tid att såga i metall för hand och därför är det viktigt att välja ett handtag som är greppvänligt för att man inte ska bli trött eller få kramp lika lätt. Oftast är handtagen i metall, men det är inte heller ovanligt med plast. Ett för tunt handtag kan upplevas att det inte ger rätt stöd och om det är gummiklätt kommer man att få ett bättre grepp.